Vanliga frågor

VANLIGA FRÅGOR

Q.    Vad kan du hjälpa mig med? 


Jag kan hjälpa dig att blir ännu tryggare i din sång- och/eller talröst, få tillgång till fler nyanser, få ett större registrer och ofta ett lite bättre självförtroende. Du får också en starkare, tryggare, mer klangfull och mer dynamisk röst. Med nyfikenhet, glädje och mod möter vi din röst och just dina utmaningar på ett sätt som får både dig och din röst att växa. De genres jag behärskar bäst inom sång är gospel, soul, pop, rock och blues. Saker som vi brukar jobba med på lektionerna är andningsteknik, sångteknik, kroppsspråk, att hantera nervositet, text-/låttolkning, att lära sig sjunga stämmor, våga ta sig an "läskiga sånger" och mycket annat. Inget är omöjligt så länge vi möter det med nyfikenhet och glädje. Genom min bakgrund inom skådespeleri är jag van att hantera stora mängder text, förbereda monologer och att göra en till synes kanske ointressant eller svår text till sin egen. 


Q.   Hur går en lektion till? 


Den allra första lektionen är alltid en så kallad introduktionslektion. Den är lite längre (60 min) och då pratar vi om dig, dina behov och önskemål. Varje lektion (45 min) inleds med en uppvärmning där hjärna, röst och kropp kommer igång på bästa sätt. Därefter fördjupar vi oss i några av de områden du vill jobba med. Är det en sånglektion gör vi det med hjälp av en sång och är det en tallektion använder vi oss av text. Stämningen brukar vara avslappnad och lättsam, trots att vi jobbar med saker som kan kännas läskiga och svåra. Glädje, prestigelöshet och nyfikenhet öppnar oftast fler dörrar än känslor av prestation och perfektion.  


Q.    Jag är jättenervös och rätt dålig på att sjunga. Får jag komma ändå?


Självklart får du det! Att du är nervös är inget som helst problem. Det är de flesta, vilket ju inte är så konstigt. Och om du verkligen är så dålig på att sjunga som du tror så är det ett perfekt utgångsläge. Då har du verkligen en chans att lära dig något nytt och få upptäcka nya sidor hos dig själv! Se mig som en vän och ledsagare som kan hjälpa dig att gå på upptäcksfärd. I all din skruttighet och all din förträflighet. 


Q.    Ger du lektioner online?


Javisst! Jag ger både sång- och tallektioner via Zoom. Det är hur smidigt som helst och jag förklarar precis hur du ska göra med det tekniska. Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar kring det. Du behöver ingen specialutrustning utan en vanlig dator eller ipad, en hyffsad uppkoppling samt ett par vanliga hörlurar räcker. 


Q.    Tar du andra sorters uppdrag också? 


Ja visst! Jag sjunger på bröllop och begravningar, gästar som solist och sjunger på skivinspelningar, leder körworkshops och åker ut till företag, skolor och andra arbetsplatser för att undervisa i röstträning, både enskilt och i grupp. Jag träffar körer för en inspirerande och energisprakande heldag och ger trötta lärare en glädjeboost där de får lägga nationella prov och betygssättande åt sidan för en stund för att bara ha kul och sjunga tillsammans. Allt sådant läser du mer om här. 


Q.    Kan du hjälpa mig inför en audition?


Självklart! Jag jobbar både med skådespelare och sångare som behöver hjälp inför auditions. Det brukar ge ett välbehövligt fokus, en ny energi och massor av användbara tips.  


Q.     Hur ska jag förbereda mig inför lektionen?


Till din första lektion behöver du inte förbereda dig alls, men du får gärna ha mjuka, sköna kläder på dig som du kan andas bra i. Att sjunga i tighta jeans är som att dansa i tvångströja. Om du har en speciell sång eller text som du vill jobba med får du gärna ta med den. När vi är igång kommer vi fram till passande hemövningar tillsammans. Q.    Kan vem som helst komma? 


Ja! Det spelar ingen roll om du är nybörjare, ringrostig eller världsstjärna. Du behöver inte prestera för mig, utan min roll är att guida dig och ge dig lagom läskiga utmaningar så att du känner dig trygg att våga testa saker du bara vågat drömma om. Om du däremot har problem med stämbanden, har tappat rösten eller har ont i halsen ber jag dig att först träffa en läkare och få din röstapparat undersökt. Min yngsta elev just nu är 8 år och min äldsta är 74.


Q.    Jag vill söka till The Gloryfires, hur gör jag det?


Vad roligt! Jag är dirigent för den gospelkören och all information om kören och hur du anmäler ditt intresse finns på www.gloryfires.se. Kören finns även på Facebook och Instagram


Här har jag samlat några av de vanligaste frågorna jag får och mina vanligaste svar. Tveka inte att höra av dig om du vill veta mer eller om just din fråga inte fanns med eller blev tillräckligt besvarad här. Inga frågor är dumma! All info kring priser och betalning hittar du här. 

FRÅGOR OCH SVAR