Om mig

OM MIG

JOHANNA ENGHOLMJag har världens roligaste jobb!


Det finns få saker som är så roliga som att få sjunga och använda sin röst, men det finns faktiskt en grej som slår det. Det är att få hjälpa andra att våga sjunga och prata! Att se dem ta sats, gå emot inre och yttre krav och bara hoppa från trampolinen och njuta. 

EN RÖSTNÖRDS RESA


När jag ser tillbaka på mina många år som sångare ser jag hur resan på samma gång varit självklar och lätt, som krokig och full av tvivel. Jag har undrat om jag verkligen kan sjunga tillräckligt bra för att få göra det, samtidigt som sången varit en naturlig del av mitt liv där jag sjungit i körer, medverkat på skivinspelningar och sjungit solo från det att jag var fyra, fem år.


Jag kommer från en stor och musikalisk familj där musik alltid tagit en stor plats, både rumsligt och tidsmässigt. Min pappa var dirigent för ett brassband när jag växte upp och jag vet inte hur många timmar jag suttit och väntat på att få gå därifrån. Idag ser jag hur de timmarna gav mig en ovärderlig utbildning. 


Min mamma, mormor och mina mostrar sjöng jämt (ja, jämt!) och sa "Johanna, lägg en överstämma" och det var bara att hänga på. Jag hade nyss börjat skolan och visste knappt var en överrstämma var, men hängde på och lärde mig allt eftersom. Sång, musik och röst fick en intuitiv start i mig för att senare, under duktiga körledares och röstpedagogers ledning bli mer faktabaserad och teoretisk. Jag blev själv ledare och tog ett allt större ansvar i de sammanhang jag hamnade i.


Under åren på Södra Latins teaterlinje fick jag en mycket gedigen utbildning inom scenisk gestaltning, röst och kropp och genom lyxen att få jobba med den fantatiska röstpedagogen Orlanda Cook förändrades hela min bild av röst och sång. Det gick från att vara prestation med rätt och fel, till en spännande upptäcktsfärd. Allt var möjligt! Jag fick en stark och hållbar röst som jag kunde smycka med lyster och variera allt efter situation och behov. Jag upptäckte och utforskade hur jag med min röst och mitt kroppsspråk kunde entuiasmera, engagera och intressera. Nu var jag fast! Från den stunden slukade jag allt jag kom över. Jag började undervisa allt mer och arbetade fram metoder som både funkade för mig och mitt sätt att vara på men som jag också märkte gav snabba och stora resultat hos mina elever.  2014 startade jag Röstkompaniet och sedan dess jobbar jag med röst, sång och modiga människor på heltid. Det är det roligaste jag har gjort! 

Foton: Erik Candray och Björn Tingström

Knasiga fakta... 


  • Jag har sjungit fel massor av gånger och överlevt ändå. En gång hostade jag sönder ett helt luciatåg. När jag var lucia.
  • Jag har undervisat ryska ungdomar i teater på ett läger i Ryssland utan att kunna ryska.
  • Jag har varit med i två av Bullens brevfilmer (fast det var inte jag som hade skrivit brevet...)
  • Jag hade en liten roll i Lasse Åbergs film Hälsoresan, där en av mina repliker var "fet jacka".
  • Jag har varit röst åt en karaktär i ett dataspel tillsammans med Björn Kjellman. 
  • Jag är en riktig supernörd inom religionssociologi och Gamla testamentet. 
  • Jag har spelat teater bl.a. på Cirkus scen i Stockholm och Skoklosterspelen, varit regiassistent på en föreställning i Globen och haft en konsert med ett soulband med bara tre personer i publiken. 
  • Jag har dirigerat hundratals gospelkonserter och sjungit solo minst lika många gånger. 
  • Jag växte upp på Söder i Stockholm med fem yngre syskon. Utöver Stockholm har jag bott i Lund, Kairo och Kalifornien. Nu bor jag sedan 20 år i Uppsala med man och två döttrar.