Om mig

Foto: Björn Tingström

JOHANNA ENGHOLMOM MIG

FRÅN BARNKÖR TILL GLOBENJag kommer från en musikalisk familj där musik alltid tagit stor plats.  Redan som femåring medverkade jag på min första skivinspelning och sedan dess har det blivit ett ytterligare tjugotal. Jag har både varit sångare och ledare för massor av barn-, ungdoms- och gospelkörer under åren och har också haft grupper i småbarnssång och -rytmik. Redan i unga år fick jag möjligheten att sjunga solo och har haft förmånen att vara solist på musikaler, konserter, gudstjänster, bröllop, begravningar, dop, minnesstunder, invigningar, avslutningar och en rad andra tillställningar.


Jag har sjungit i ett flertal gospelkörer, rockband och soulgrupper och har under de senaste 20 åren slukat allt som har med rösten att göra. Jag har sjungit, testat, läst, skrivit, utforskat, lekt, vänt och vridit på min och andras röster i tid och otid. Det är verkligen en aldrig sinande källa till glädje!

 

Under åren på Södra Latins teaterlinje, en mycket fysiskt inriktad och krävande utbildning, fick jag avancerade kunskaper i röstens funktion och uttryck i både sång och tal, scenisk gestaltning och produktion. Med föreläsningar, lektioner, workshops och master classes med några av Sveriges främsta röstpedagoger och den världsledande Orlanda Cook lärde jag mig hur rösten är uppbyggd, hur den fungerar och hur jag själv kan använda mig av min röst i olika sammanhang. Jag lärde mig tekniker för en stark och hållbar tal- och sångröst och hur jag kan ge den lyster och variation. Kunskaper om vikten av scenisk närvaro och kroppsspråk är oerhört värdefulla som dirigent och pedagog, men också som solist.


Teaterintresset har också öppnat roliga dörrar där jag varit regiassistent på stora föreställningar med hundratals inblandade på Globen och Malmömässan, haft en mindre roll i Lasse Åbergs film Hälsoresan och spelat teater för tusentals människor på Cirkus scen i Stockholm och under Skoklosterspelen.

 

Sedan 2006 är jag dirigent för gospelkören The Gloryfires, som under mitt ledarskap utvecklats från att vara en kyrkokör till att bli en av körstaden Uppsalas mest populära och omtalade liveakter, med spelningar på alla större scener. Vi har också tagit plats som en av Sveriges absolut bästa gospelkörer med ett helt unikt sound och ett stort fokus på hållbara sångröster, trygga körsångare och solister där glädjen inför samarbetet och det vi åstadkommer går hand i hand med höga musikaliska ambitioner. Jag skriver merparten av körens arrangemang, ofta med en blinkning till andra musikstilar och trender.Foto: Björn Tingström