Tal

TAL

 

 

 

Att hålla presentationer, föreläsningar och ge muntlig information inför större eller mindre grupper blir en allt vanligare del av människors dagliga arbetsuppgifter. Samtidigt är det något som många känner sig ovana och osäkra inför. Rösten kan svaja, bli pipig och hes när vi blir nervösa eller utsätts för slitage. Lärare och andra som har rösten som sitt arbetsinstrument behöver få verktyg för att hålla den i form. En avslappnad föreläsare skapar ett större intresse bland sina åhörare.

 

 

Vill du få en mer hållbar röst?

Det är väldigt lätt att bli hes och trött i rösten om man inte övat upp en bra teknik. Med hjälp av övningar bygger vi en röst som håller längre.

 

Vill du få en starkare, mer auktoritär röst?

Önskar du att din röst var mer kraftfull? Kanske talar du i ett läge som egentligen är för ljust eller för mörkt för dig? Genom att hitta ditt rätta talläge kan du inte bara få en kraftigare, starkare röst utan även kunna ta mer plats, så väl som när du håller ett föredrag som runt fikabordet.

 

Vill du ha fler nyanser i din röst?

Kanske kräver din yrkesroll att du ibland behöver använda ett mjukare tonläge? Kanske känner du att du fastnat i ett läge som inte känns bekvämt och som egentligen inte "är du". Om du tänker att din röst är ett träd, hittar vi fler grenar som du kan växla mellan och använda dig av.

 

Vill du känna dig tryggare när du talar inför andra?

För de flesta av oss innebär muntliga framställningar ett visst mått av oro. När oron tar över och blir för stor kan det innebära begränsningar som hindrar oss från att göra sådant vi egentligen vill, eller måste. Med hjälp av röst-, andnings- och avslappningsövningar hjälper vi lusten och tryggheten få komma fram. Rösten blir stadigare, kroppsspråket lugnare och du blir mer närvarande.

 

Är du en rutinerad talare som vill bli ännu bättre?

Trots mångårig erfarenhet och stor kunskap kan även de mest rutinerade talare behöva hjälp att undvika onödigt röstslitage. Att få hjälp med att arbeta med saker som klang, tempo och frasering brukar vara en intressant och värdefull ögonöppnare.

"Efter bara några lektioner har jag fått en säkrare och mer klangfull föreläsarröst. Tack för hjälpen, Johanna!"


ÅsaFoto: Björn Tingström


"Jag svävar på moln efter varje lektion. Superoligt, utmanande och givande på alla sätt." 


Lovisa

"För mig har mötena med Johanna varit ett stort lyft både för rösten och själen.”


Johanna